
Optimale CIP-reiniging 1: Hygiënisch ontwerp
15 augustus 2025
Vandaag starten we met de 10 basisingrediënten van een optimale CIP-reiniging!
Ingrediënt 1: Het hygiënische ontwerp
Een hygiënisch ontwerp van een procesinstallatie is ontworpen volgens de EHEDG-richtlijnen.
Waarom is dat belangrijk?
Een voedingsmiddelenproductie-installatie moet goed gereinigd kunnen worden.
Zichtbaar maar ook onzichtbaar.
Daarom is het belangrijk om de volgende ontwerpregels te hanteren:
- Leidingsnelheid tijdens de reiniging 1,5 – 2 m/s (=turbulente stroming)
Tip: Let op dat snelheden tijdens reiniging hoger zijn dan tijdens productie
- – Afbeelding Leidingflow – Afbeelding Leidingsnelheid
- Vermijd leidingaftakkingen
Tip: Gebruik doorstroom-aftakkingen (swept tees) in plaats van standaard T-stukken om reiniging te verbeteren (<1,5D)
– Afbeelding Afmetingen leiding
- Vermijd zakstukken in het leidingwerk, want dips zorgen voor een verhoogd risico op bacteriegroei en corrosie
Tip: Let op leidingondersteuning
- Vermijd diameterveranderingen
Tip: Als een diameterverandering onvermijdelijk is, gebruik geleidelijke conische verloopstukken in plaats van abrupte overgangen. Gebruik in het horizontale vlak excentrische verloopstukken.
- Vermijd de combinatie van een lijn- en tankreiniging, want tank- en lijnreiniging hebben vaak verschillende vereisten voor flow, druk en reinigingstijd
Tip: Ontwerp aparte circuits voor tanks en leidingen
- Ontwerp het leidingwerk volledig drainbaar d.m.v. afschot en indien nodig drainpunten
Tip: Ontwerp leidingen met afschot naar drainpunten (0,5–1%)
- Zorg voor een goede volledige doorstroming en drainbaarheid van pompen en warmtewisselaars
Tip: Kies pompen en warmtewisselaars met hygienic design-certificeringen (EHEDG, 3-A)
- Ken de (reinigings)specificaties van de apparatuur (reinigingsflow of druk) en stem daar het leidingwerk op af
Tip: Leg deze waarden vast in het validatieprotocol
Binnenkort is deze informatie met extra uitleg ook beschikbaar op de FAQ-pagina op onze website.
Volgende week leggen we ingrediënt 2 uit: Materiaalkeuze.