
CIP of COP?
2 mei 2025
Welke reinigingsmethode past bij uw proces?
In de voedingsmiddelenindustrie en farmacie is hygiëne cruciaal.
Wanneer kiest u dan voor Cleaning in Place (CIP) of Cleaning out of Place (COP)?
We zetten de methodes naast elkaar per sector:
1. Farmacie
✅CIP potentieel gecombineerd met SIP voor ultieme hygiëne & reproduceerbaarheid
✅COP voor kwetsbare onderdelen
2. Zuivel
✅CIP standaard
🔴Geen COP
3. Industiele Brouwerij
✅CIP standaard
🔴Geen COP
4. Craft Brouwerij
✅CIP ideaal voor tanks, pasteur & leidingen
✅COP voor filterkuipen en vuller
5. Frisdrank & sap
✅ CIP voor snelheid
✅COP bij suikerresten op sproeikoppen en kleppen
6. Soepen en sauzen
✅CIP standaard
✅COP voor open delen, zoals normwagens
7. Bakproducten
✅CIP bij gesloten system
✅COP vereist bij open systemen zoals deegmengers
Wat de juiste keuze is, hangt dus af van producteigenschappen, installatietype en hygiëne-eisen.
Meestal is een combinatie van CIP en COP de beste oplossing.
Daarnaast hangt de keuze natuurlijk ook af van de beschikbaarheid van personeel (COP kost veel manuren) en uw budget (investeringskosten van CIP zijn natuurlijk hoger).
Wilt u meer weten of kunt u wel advies gebruiken voor uw productieproces?
Stuur gerust een bericht of bel 085-5001767.