
HOW IT’S DONE – Schoonmaak in de voedingsmiddelindustrie (deel II)
23 maart 2024
Weet u het nog, de terugroepactie van spinazie door mogelijke metaaldeeltjes? Het lijkt onlogisch, metaal in onze voedselketen. Hoe kan het dan toch gebeuren?
Product recalls zijn voor de winkel, de producent én het consumentenvertrouwen natuurlijk killing. Daarom is er een grote vraag naar reinigingssystemen (CIP-units) die de voedselveiligheid vergroten.
Maar voor die maximale veiligheid met CIP komt best wat expertise kijken. Waar moet u dan aan denken? Hoe voorkomt u bijvoorbeeld die metaaldeeltjes? (Spoileralert: kijk bij punt 4 😊)
- Een goed CIP-programma is afgestemd op die ene procesinstallatie. Het is van cruciaal belang dat alle oppervlakten goed bereikbaar zijn. Restjes walnoten-honing-yoghurt in de straciatellayoghurt? Not done voor iemand met een notenallergie!
- Het benodigde schoonmaakproduct moet niet alleen afgestemd zijn op het type vuil, maar óók op het materiaal van de apparatuur en leidingen. Zo voorkom je schade aan de installatie.
- Check check double check! Door hygiënemonitoring en -validatie bent u zeker van een grondige reiniging en desinfectie. Dit kan door visuele inspectie, microbiologische tests of chemische analyses.
- Last but not least, want dit punt zorgde voor de terugroepactie van o.a. onze hoofdpersoon Spinazie: regelmatig en correct onderhoud.
Versleten onderdelen tijdig vervangen, reinigen van leidingen, testen van de CIP-prestaties… het klinkt vanzelfsprekend, maar de actualiteit bewijst helaas hoe vaak het vergeten wordt én hoe noodzakelijk het is.
Is de reiniging van uw installatie in de vloeibare voedingsmiddelenindustrie een uitdaging? Vraag ons dan gerust om advies.
Graag zelfs, want daar zijn we voor!